Programbemutató

Az adóhivatalok évek óta biztosítanak az adózók részére ingyenes nyomtatványkitöltő programot, amellyel elkészíthetik bevallásaikat, és azokat elektronikus formában továbbíthatják.

Az általános nyomtatványkitöltő program ÁNYK, ABEV, ABEVJAVA néven vált ismertté. Az általunk fejlesztett szoftver az általános nyomtatványkitöltő program kiegészítését jelenti. Megalkotásának célja az volt, hogy a felhasználó a már elkészült bevallások adatait felhasználva és szigorúan azok adataira alapozva összesített táblázatokat készíthessen.

A szoftver segítségével ez az összesítés bármikor elvégezhető, így év közben is megkönnyítheti a könyvelők, könyvvizsgálók munkáját. Az összesítésekből kiderül, hogy minden aktuális bevallás elkészült-e, valamint hogy azok adatai megegyeznek-e a könyvelés, illetve a bérszámfejtés adataival. Míg az adófolyószámlával való egyeztetés csak adónemenként lehetséges, a bevallások összesítése arra is lehetőséget ad, hogy adóalapokat is egyeztessünk a könyveléssel, bérszámfejtéssel.

Egyes könyvelő programok ugyan képesek a bevallás gyakorisága szerint éves összesítéseket elkészíteni, de amennyiben a könyvelésben változás történt, nem biztos, hogy az egyezést mutat a bevallás adataival. Programunk az adott időszakra elkészült utolsó bevallást dolgozza fel, így amennyiben önellenőrzésre került sor, annak már egyeznie kell a könyveléssel.

A könyvvizsgálat keretében a Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardoknak megfelelően kerül sor a költségvetési kapcsolatok ellenőrzésére. A program által készített összesített táblázatok gyakorlati segítséget nyújtanak a könyvvizsgálóknak az adók adminisztrálásához, ezáltal hatékonyabban, időt és energiát megspórolva végezhetik munkájukat.

Az összesítések másodpercek alatt elkészülnek, és sokkal átláthatóbbak, mint az önálló bevallások. Az adatok táblázatos formában történő összesítése pluszinformációkat szolgáltat a felhasználónak. Lehetővé válik például az előző időszak adataival történő összehasonlítás, és ehhez nem kell többet a papíralapú nyomtatványokat bogarászni, valamint elkerülhetőek a táblázatok manuális elkészítése során óhatatlanul előforduló tévesztések.

Az adónemek és bevallások száma egyre csak szaporodik. Idén került bevezetése a 1212 számú nyomtatvány, amelyen a szakképzési hozzájárulást havonta kell bevallani, mindeközben a kerekítésekre is figyelni kell. Mára úgy érezzük, feltétlenül szükségessé vált egy olyan szoftver kifejlesztése, amely számítógépes támogatást nyújt az adóbevallások adatainak összesítéséhez.

A program fejlesztése során törekedtünk az egyszerű kezelhetőségre. Egy példa: a felhasználók többsége a bevallások számos sorát nem használja. Annak érdekében, hogy az összesített táblázatok átláthatóbbak legyenek, az adatot nem tartalmazó sorokat a program automatikus elrejti.

A szoftver az alábbi operációs rendszerek alatt működik:

További rendszerkövetelmény bármely táblázatkezelő program megléte. A táblázatok kialakítása során törekedtünk a minél szélesebb körű kompatibilitásra, de ajánljuk a Microsoft Office Excel programot. Amennyiben Ön nem rendelkezik táblázatkezelő programmal, az alábbi webhelyről letölthet egy ingyenes, tetszőleges célra felhasználható szoftvert.

Reményeink szerint az általunk fejlesztett programot a számviteli szakemberek örömmel fogadják majd. Az elkészült lekérdezésekkel a felhasználók sok időt és energiát nyerhetnek.